Grønne gleder og varm suppe på Hagefestivalen i Raufoss
- Glenn Sagstad
- Jun 21
- 2 min read
Lørdag var det duket for blomster, bier og bærekraft da Hagefestivalen ble arrangert for andre gang – denne gangen i Raufoss. Med strålende sol, kreative stands og super suppe, ble det en fargerik feiring av både natur, fellesskap og 80-årsjubileum.
En festival midt i blomstringen
"Vi har jo bestilt dette været – og det synes jeg vi har fortjent!" smiler en av arrangørene, mens sola skinner over festivalområdet i Raufoss.
Vestre Toten Hagelag slo på stortromma da de arrangerte årets Hagefestival – ikke bare som en markering av grønne verdier, men også for å feire sine 80 år med jordnær entusiasme. Med frivilligsentralen som base og solen som fast deltaker, tok festivalen form med 18 ulike utstillere, aktiviteter for barna og et bredt spekter av grønne temaer.

Damene i arrangement komiteen: Vigdis Engen Holmstad, Ingvild Nygård og Siv Hiken Galtestad foto: Glenn A. Sagstad
Fra Dokka til Toten – hageglede på vandring
Inspirasjonen til festivalen kommer fra Dokka, hvor Hagefestivalen har vært en tradisjon i flere år. Nå går arrangementet på rundgang mellom Gjøvik, Vestre Toten og Østre Toten. I år var det Vestre Totens tur, og neste år er det Østre som står for tur.
Et blomstrende jubileum
Festivalen ble en del av hagelagets jubileumsprogram, som tidligere i år har inkludert foredrag med kjente hageeksperter. En offisiell åpning med blomstersnor og grensaks markerte ikke bare starten på festivalen, men også et symbolsk oppgjør med uønskede vekster i naturen.

Det var dandert fine blomsterbed på festival området. Foto: Glenn A. Sagstad
Kunnskap, kortreist mat og grønn helse
Blant temaene i fokus var bærekraft, biologisk mangfold og viktigheten av å dyrke giftfritt og lokalt. "Vi må være litt i beredskap selv," ble det sagt – og det handlet like mye om å dele kunnskap som om å så frø i jorda.
Plakater med humler minnet om insektenes kamp for tilværelsen, og løvetann ble løftet frem som en uunnværlig kilde til næring tidlig i sesongen. Det handlet ikke bare om vakre blomster, men om hele økosystemets balanse.
Suppen som smakte av sesong
Ingen festival uten mat – og på Raufoss var det grønnsakssuppe laget av "det harde" som stjal showet. Med chili, ingefær og hjemmelaget focaccia ble det en velsmakende påminnelse om at også matrester kan bli et festmåltid.

Suppa blei fort en hit for sultne hobby gartnere. Foto: Glenn A. Sagstad
En hage for fremtiden
Med både strikk og planter, humler og hagesaks, klarte festivalen å kombinere tradisjon med trender – og samtidig gi besøkende en opplevelse av fellesskap, læring og inspirasjon. Nå ser arrangørene frem til neste års hagefestival, og håper på like godt vær, enda flere blomster og en fortsatt voksende grønn bevissthet.
Se vårt lille bilde galleri:

Sanne og Olida pyntet barna med ansiks maling. Foto: Glenn A. Sagstad

Det var ikke bare planter og blomster i potte form det gikk i på hage messa Foto: Glenn A. Sagstad

Vestre Toten Bygdekvinnelag kunne by på ferske gratis lapper. Foto: Glenn A. Sagstad

Det var også noe for han far på messa, Martin Aass fra Felleskjøpet Lena kunne vise frem robot grasklipper. Man kunne trykt si att han var populær blant mennene på messa. Foto: Glenn A. Sagstad

Damene fra vestre toten husflidlag ble kåret til årets utstillere. F.v Gunvor klundby, Aase Lerstad, ingeborg granlund Foto: Glenn A. Sagstad



