top of page

Kjøtt, krom og kjærlighet til bygda: Rolf Selmer Hansen ser tilbake

ree

Innehaver av Toten-Kjøtt, Rolf Selmer Hansen. Foto: Odd Arild Larsen


Rolf Selmer Hansen har brukt over 40 år på å bygge opp Toten Kjøtt – en hjørnesteinsbedrift med smakfulle tradisjoner og priser i fleng. Men suksessen handler ikke bare om pølser og kjøttkaker. Den handler om mennesker, minneverdige møter og en genuin kjærlighet til både butikkfaget og gamle biler.


Fra morsmelk til kjøttdisk

Det lå i kortene at Rolf skulle bli handelsmann. Allerede som liten gutt hoppet han rundt i familiens butikk på Sagnæs, hentet pålegg når han ville, og lyttet til praten mellom kundene som slo av en prat – inne om vinteren, ute om sommeren. Det var et naturlig samlingspunkt. En slags nyhetssentral der både varer og historier ble utvekslet.


– Vi hadde det aldri stille. Det var alltid noen innom, forteller Rolf.


ree

Foto: Ai bilde


Handelsblod i årene

Etter militæret i 1970 tok Rolf over en butikk på Brofoss, og der ble han værende i 16 år. Men det var oppstarten av Toten Kjøtt i 1981 som virkelig skulle sette spor.

– Jeg startet sammen med Petter Kværn, en pølsemaker. Det var en god kombinasjon – jeg kom fra butikk, han fra produksjon, forteller han.


Starten var beskjeden, men innsatsen enorm. Rolf og kollegaene reiste rundt og banket på butikkdører, forsøkte å få inn produktene – ofte uten hell. Men de ga seg ikke.

– Det var nesten så vi skulle gi oss flere ganger, men vi prøvde litt til. Og plutselig løsna det.


Fra pølsekokeri til prisdryss

I dag er Toten Kjøtt kjent over store deler av landet for sine prisbelønte produkter. Julepølsa, kjøttkakene og leverposteien er bare noen av varene som har høstet både heder og ære.

– Det ligger mye prøving og feiling bak. Og så har vi hatt med oss noen utrolig dyktige fagfolk, blant annet en verdensmester i grilling! sier Rolf med stolthet.


Han husker spesielt godt da de vant "Årets julepølse" – etter det flommet det inn med bestillinger, og bedriften fikk en synlighet den aldri før hadde opplevd.


Vokseverk og visjoner

Bedriften har utvidet flere ganger. Nå er den siste utvidelsen på 900 kvadratmeter i ferd med å sluttføres, og produksjonslokalene teller snart 2 000 kvadratmeter. Med ny reguleringsplan og tomtekjøp på plass, er det rom for videre vekst.


– Det er viktig å tenke framover. Har du ikke plass, må du flytte – det har vi sett flere eksempler på, sier han.


Kjøtt på dagtid, klassiske biler på fritiden

Når arbeidsdagen er over, skrur ikke Rolf av lidenskapen. Han veksler bare gir. For hjemme står to Ford-modeller fra 1920-tallet – en lastebil og en personbil.

– Jeg kjører dem bare når det er tørt og sola skinner. Da er det rein glede. Det haster ingenting, jeg bare kjører i mitt tempo.


Han har også kjørt flere brudepar i de gamle bilene – og selv om han ikke skrur selv, har han øye for kvalitet og håndverk.


En livsstil, ikke en jobb

Selv godt over 70, møter Rolf fortsatt trofast opp på jobb. Men han er tydelig på én ting: han skal ikke bli den sjuende far i huset.


– Jeg blander meg ikke. Ronald, som tok over, er mye bedre på drift enn meg. Jeg hjelper til med det jeg liker – som kundebesøk og bilene våre. Vi har jo 14 biler, så det er nok å holde orden på, sier han med et smil.

bottom of page