Smaken av Toten på Lena
- Glenn Sagstad
- Aug 25
- 3 min read

Fra cupcakes og surdeigsbrød til bringebærøl og potetskrelling – matmarkedet på Lena samlet alt under én himmel. «Helt på jordet» ble en smakfull folkefest som viste fram det beste fra Toten.
Feststemning fra første stund
Sola var på lag med arrangørene da Lena ble fylt av folk til årets «Helt på jordet». Allerede tidlig på dagen var det tett mellom boder, latter og lyden av glade stemmer. Midt i mylderet sto Camilla Rostad, leder i Bondelaget Innlandet.
– «Nei det er jo en fest og glede sånn som det skal være når vi har Helt på jordet alene, så det er kjempegøy masse folk og perfekt vær for å glane handle, så da er vi veldig fornøyd,» sa hun.
Rostad representerte Østre Toten Bondelag som medarrangør og sto på stand sammen med Vang gård og Holmen Crisp. Hun fortalte også at hun skulle dele ut æresprisen, den gjeveste utmerkelsen som går til en person som har utmerket seg spesielt.

Bakst, barn og gode historier
Lukten av nystekte kaker og brød trakk mange til bodene. Bawer Abbasi, kjent fra «Bakemesterskapet» på NRK, stilte med cupcakes som barna fikk pynte selv.
– «Det har vært veldig hyggelig å kunne stille opp her med cupcakes og kunne pynte med barna. Det er kjempekoselig å kunne bidra litt her i lokalsamfunnet, og så blir det veldig godt tatt imot da barnet er veldig glad i, og da er vi fornøyde,» sa han.
Like i nærheten sto Øyvind Rogne, også han deltaker i «Bakemesterskapet».
– «Opning det er kjempemoro, og så er det moro å være med på noe som til slutt er gratis, og du kan bidra til der du bor,» forklarte han. Han la til: «Det er veldig morsomt å jobbe dere glede andre, og det er mye omsorg i god bakst. Og vet du er god helse. Veldig god helse ja.»
Hos «Den gamle kafé» solgte Siv Anette Holmen både brød, syltetøy og kringler. Hun smilte og konstaterte: – «Langt kjempebra. Veldig bra. Da surdeigsbrød. Det er kjempepopulært.»
Smaker fra åker og bryggeri
Et matmarked på Toten er ikke komplett uten jordnære råvarer. På standen til NIBIO fortalte Wendy Waalen hva instituttet driver med:
– «Ja NIBIO står for Norsk institutt for bioøkonomi, og vi er en forskningsstasjon på Toten som jobber med jordbruksforskning.»
Hun la til: – «Jordforholdene er veldig fine, og vi har en lang oppvekst i som for det meste og og god jordkvalitet.»
Hos Grimaas Bryggeri var det kø foran disken. Christian Wetten Eger beskrev stemningen slik:
– «Det er kjempebra besøkt det er det, så det er veldig moro å stå på Helt på jordet, og vi har vært med mange år nå, og det er et kjempearrangement.»
Om årets bringebærøl sa han: – «Godt sinn har vært veldig populær i dag. Det er en ny bringebær om som jeg har laget, så den er den vekker interesse på mange.»
På «Tante Grønn»-standen var det også travelt. – «Du, det har vært veldig bra i hele dag. Det har vært jevnt trykk hele veien, så vi har til og med måtte dratt og fått håper å lage lønnssaker,» fortalte Karoline Mathisen.
Hun oppsummerte salget slik: – «Går jo veldig mye poteter, og det har gått mye blomkål egentlig, men vi har også solgt fryktelig mye på flatbrød.»
Stolthet og samhold
Midt i folkemengden dukket også ordfører Bror Helgestad opp.
– «Det er jo fordi så er det kjempetrivelig å være i Lena, men at folk en dag det er oppholdsvær var så folk er blid og slikt. Det er jo helt topp for det første, og så er det jo en gullmulighet for oss som driver landbruk og bruker det til indremedisin og være stolte av det vi driver med og få vist det fram at publikum. Det synes vi er veldig, veldig trivelig,» sa han.
Helgestad fortalte at uka hadde vært full av både debatter, stands og ulike aktiviteter. Han pekte også på årets avlinger: – «Ja da du nå planlegger neste år ved et ganske tidlig på, men akkurat nå, så er det vel forbundet sin del nå på høsten da som er, og det er jo det beste året på mange, mange år, så da tror jeg denne synes jeg er trivelig, og så er det det som er aller mest viktig for oss. Det er å få vist fram årets produkter, og der vi driver med at publikum.»



