Bli med inn portene på Hole Kalkverk
- Glenn Sagstad
- Sep 4
- 2 min read
Fossiljakt, steinknusing og grillmat – nå inviteres totningene igjen til en dag midt i kalkens verden
Hole Kalkverk åpner dørene for publikum. Det blir omvisninger i bruddet og mølla, eksperimenter med pH, fossiljakt for barna – og det blir lukten av nystekte grillpølser i lufta.Men det handler ikke bare om maskiner og stein: Det handler om jorda vi dyrker og maten vi spiser.

F. v. Hans Martin Slåtsveen, Victoria Natasha Rudshagen Hauger og Martin Kjenes. Foto: Jan Erik Sandmo
Fra kalkfjell til matjord – i snart hundre år
Siden 1930-tallet har det blitt hentet ut kalkstein fra fjellet i Hole. I dag drives tre aktive brudd og med 13 ansatte produseres det rundt 100 000 tonn råstoff i året – både kalkmjøl, pukk og grus.
– Vi leverer først og fremst til landbruket gjennom Felleskjøpet. Kalken hever pH-en i jorda og gjør at plantene lettere tar opp næring. Det gir bedre avlinger, god dyrehelse og trygg mat på bordet, sier driftssjef Hans Martin Slåttsveen.
Men før steinen blir til mjøl, må geologene vite hva fjellet faktisk inneholder.
– Vi borer ned og henter opp borkaks – støvet fra fjellet. Det analyserer vi med et måleinstrument for å se hvilke mineraler som finnes, som for eksempel magnesium, forklarer geolog Martin Kjensli.
Kalksteinen i området holder høy kvalitet og det aller meste som tas ut, blir brukt. Nå bygger kalkverket også nye lagre for å sikre leveranser gjennom hele året – uansett vær og føre.
En dag for hele bygda
Lørdag er det igjen klart for åpen dag. Publikum får bli med ned i bruddet, inn i mølla og tett på prosessen som forvandler stein til noe som gir jorda nytt liv.
– Vi viser frem anlegget, har pH-eksperimenter og fossiljakt for barna. Kalksteinen her ble dannet på havbunnen for millioner av år siden, så det er faktisk mulig å finne både trilobitter og koraller, forteller prosjektleder Viktoria Hauger.
Det blir også grillmat, kaffe, kake og sukkerspinn.
– I fjor kom det over 250 folk innom. Vi håper mange tar turen i år også – det er stas å vise frem hva vi holder på med her, sier hun.