top of page

En avtale for fremtiden

Etter intense jordbruksforhandlinger landet staten og bøndene på en enighet 16. mai. Leder for Eina Bondelag, Erland Åmli, mener avtalen gir grunn til optimisme – men også tydelige utfordringer. Vi tok en prat med ham om hva avtalen betyr for både bøndene og norsk matsikkerhet.


En viktig avtale i boks

– Du, jeg var lykkelig over at det vart en avtale, sier Erland Åmli uten å nøle. Som leder i Eina Bondelag kjenner han verdien av forhandlingsinstituttet. Enigheten 16. mai mellom staten og bøndene betyr ikke bare økonomiske justeringer – det handler om tillit og stabilitet i en bransje med store svingninger.


– Hvis det blir for mange brudd og for mye bråk, svekker det hele systemet. En avtale er i seg selv en seier, sier han.


Litt mer å gå på – for de fleste

Avtalen innebærer blant annet et økonomisk løft for flere produksjonsgrener, inkludert sau og ammeku – to sektorer som lenge har hengt etter.


– Det blir litt bedre for alle, sier Åmli, selv om han skulle ønske løftet for sau og ammeku var større. – De har ligget ganske langt nede over tid. Vi håpet på mer, men slik ble det. Vi må ta det vi fikk.


ree

Erland Amlie Foto: Eina Bondelag.


Veien til 50 prosent selvforsyning – en dyr drøm?

Selvforsyningsgraden i Norge har vært et hett tema, med politiske mål om å nå 50 %. Åmli mener det er fullt mulig – men det koster.


– Det er et politisk ønske, og da må det også følges opp politisk. Vi driver i en politisk næring, sier han. Han peker på at støtteordninger og rammevilkår er avgjørende for at bønder faktisk skal kunne øke produksjonen.


Unge bønder vegrer seg

En av de største utfordringene fremover, ifølge Åmli, blir å rekruttere unge til landbruket.

– Det er ikke lett å lokke ungdom til en næring med lav lønn, lange dager og lite fritid. Skal vi få noen til å satse, må det komme løft – også økonomisk og sosialt.


Slutt på overproduksjon?

Et konkret punkt i avtalen er at ordningen med telledatoer forsvinner i 2028 – et grep som kan bidra til bedre balanse mellom produksjon og behov.


– Det er en kjempestor ting. Nå kan vi levere mer ferskt, til riktig tid – og slippe å produsere for lager. Lager er dyrt og lite bærekraftig, sier Åmli.


Vær, vekst og virkelighet

Samtalen avsluttes med et blikk ut av vinduet. Regnet trommer lett på taket.

– Det var på tide, sier han. Etter en tørr vår håper bøndene på at været spiller på lag. For avlingene er allerede svekket – og det går direkte utover vinterfôret for både storfe og småfe.


ree

bottom of page