– Et stort ansvar, men også en viktig mulighet
- pulsenavtoten
- Mar 31
- 2 min read
Updated: Apr 12

Camilla Rostad. Foto: Privat
Camilla Aasen fra Østre Toten er ny leder i Innlandet Bondelag. Hun er den første grønt produsenten som har dette vervet og går inn i rollen med stort engasjement for beredskap og selvforsyning.
På kjøkkenbordet på Vang gård står det blomster og kaker. Aasen har nettopp tatt over som leder i Innlandet Bondelag – og hatt bursdag.
– Det har vært veldig mange hyggelige tilbakemeldinger, så da blir man jo litt rørt. Det setter jeg veldig stor pris på sier hun.
KLAR FOR ROLLEN SOM NY LEDER
Camilla Aasen overtar etter Elisabeth Gjems, som har vært en synlig og aktiv leder i flere år. Selv har Aasen sittet i styret det siste året.
– Jeg kjenner jo på ansvaret. Men jeg har jo sittet i styret et års tid så jeg har blitt litt kjent med prosessene. Det er jo forskjell på å være en del av styret og det å sitte med selve ansvaret, sier hun.
– VI ER ET MATFAT
Aasen driver med grønnsaksproduksjon på Østre Toten, et område som spiller en viktig rolle i norsk matforsyning.
– På Toten produseres det veldig mye av maten vi spiser i Norge. Vi er absolutt et matfat og vi er tett på Oslo. I et beredskapsperspektiv er vår region veldig viktig, sier hun.
MELLOMTITTEL: BEREDSKAP BLIR ET VIKTIG TEMA
Hun peker på at beredskap og selvforsyning er blitt mer aktuelt.
– Vi har snakket om beredskap i mange år, men det har ikke vært så aktuelt. Nå er det plutselig veldig aktuelt. Landbruket er en kritisk innsatsfaktor for å servere mat til det norske folk – enten det er befolkningen eller de som skal hjelpe oss i en krisesituasjon, sier hun.
STORT OG VARIERT LANDBRUK
Innlandet Bondelag har nærmere 11 000 medlemmer og er blant de største fylkeslagene i landet.
– Det er vel Trøndelag og Innlandet som er størst, så vi er absolutt blant de tyngre distriktene, sier Aasen.
Hun beskriver Innlandet som et Norge i miniatyr, med både grønnsaksproduksjon, korn, grovfôr, husdyrhold og fjellandbruk.
– Det gir en veldig bredde og det er en styrke. Samtidig er det en utfordring, fordi det er stor forskjell på å drive grønnsaksproduksjon på flatbygdene og fjellandbruk i for eksempel Valdres. Vi må favne mange interesser, sier hun.
FORSKJELLER MELLOM LAGENE
Innlandet Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har ikke alltid samme syn i forhandlingene, men samarbeider når det gjelder.
– Vi representerer jo bønder, og bønder er opptatt av mye av det samme. Vi har kanskje litt forskjellig inngang, men vi forhandler sammen mot staten, og da handler det om å samle seg og ha noen felles saker, sier Aasen.



